Oldukça sağlıklı bir besin olan balın tüketilirken porsiyon denetiminin epeyce kıymetli olduğunu söz eden uzmanlar, doğal bir besin olan bala, dışarıdan rastgele bir husus katılmasının yasak olduğunu söylüyor. Balın doğal olarak antioksidan özelliği olduğunu kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yapılan bir araştırmada koyu renkli balların antioksidan içeriğinin açık renkli olanlara nazaran daha yüksek olduğunun görüldüğünü vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sağlıklı bir besin olan bal hakkında tüm bilinmeyenleri anlattı.
Arıların bitkisel kaynaklardan topladıkları nektarları metabolize ederek bala dönüştürmelerinin biyokimyasal bir süreç olduğunu tabir eden Yiğit, doğal bir besin olan bala, dışarıdan rastgele bir husus katılması yahut balın doğal yapısında bulunan bir unsurun uzaklaştırılmasının kanun ve yönetmeliklerce yasaklandığını söyledi. Hülya Yiğit, şunları kaydetti:
“Bal, doğal olarak antioksidan özelliği olan bir besindir. Yapılan bir araştırmada koyu renkli balların antioksidan içeriğinin açık renkli olanlara nazaran daha yüksek olduğu görülmüştür. Bal içerdiği vitaminler, mineraller, organik asitler, flavonoidler ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve pek çok hastalığa karşı esirgeyici ve tedavi edici özellik gösteren işlevsel bir besindir. Bal bileşiminde bulunan potasyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum, mangan, klor, kükürt ve iyot üzere insan bedeninin gereksinim duyduğu mineral unsurlarca de güçlü bir besin kaynağıdır.”
Bağışıklık sistemini de destekliyor
Bal bakteri, virüs ve mantarlara karşı bedenin bağışıklık sistemine takviye olduğuna dikkati çeken Yiğit, “Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ve soğuk algınlığından korunmak için tüketmekte yarar vardır. Bal içeriğindeki flavonoidler sayesinde kansere karşı kollayıcı tesir de göstermektedir. Yapılan birçok bilimsel araştırma balın, mide ülserinin temel etkeni olan Helicobacter pylori bakterisinin gelişimini yavaşlatarak hastalığın tesirini azalttığını bildirmiştir.” halinde konuştu.
Porsiyon denetimine dikkat!
“Bal epeyce sağlıklı bir besindir lakin tüketilirken porsiyon denetimi hayli değerlidir.” diyen Yiğit, içeriğinde yüzde 82 oranında karbonhidrat ve yüzde 1 oranında vitamin, mineral ve biyoaktif bileşikler bulundurduğunu, şeker oranı epeyce yüksek olduğu için diyabetik bireylerin tüketirken hayli dikkatli olması gerektiğini söyledi.
“Dikkatli olunması gereken başka bir küme ise 1 yaş altı bebeklerdir. Botulizm riski sebebiyle bebeklere 1 yaşında evvel bal yedirilmemeli.” diyen Hülya Yiğit, sağlıklı bireylerin gün çok olarak 1 tatlı kaşığı kadar bal tüketmesinin beden için kâfi olacağını, fazla ölçüde bal tüketiminin kan şekeri dengesizliklerine, iştah denetiminin azalmasına ve kilo artışına sebep olabileceğini de kelamlarına ekledi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
SAĞLIK
09 Kasım 2025SAĞLIK
09 Kasım 2025EĞİTİM
09 Kasım 2025TEKNOLOJİ
09 Kasım 2025EKONOMİ
09 Kasım 2025
1
Yazın daha sağlık bir cilt için tavsiyeler:Işıltınız güneşle yarışsın
1328 kez okundu
2
Yarın 16 Ekim Dünya Gıda Günü: Gıda alerjilerini uzmanları anlattı!
921 kez okundu
3
Eliyle iş yapanların hastalığı: Karpal Tünel Sendromu
869 kez okundu
4
Dr. Feridun Kunak’ın tavsiyesi doğanın bize hediyesi Mavi Hindiba
742 kez okundu
5
Meme hastalıkları kadınları olumsuz etkiliyor! Meme muayenesi yapmayı öğrenmek önemli!
734 kez okundu